Terugkeer

Valère Burnon

Valère Burnon, geboren in 1998, is een Belgische pianist uit Marche-en-Famenne. Hij voltooide zijn eerste graad aan het Conservatorium van Luik (België), waar hij studeerde bij Marie-Paule Cornia, Jean Schils, François Thiry en Étienne Rappe. Vervolgens trad hij in oktober 2019 toe tot de Hochschule für Musik und Tanz Köln in Wuppertal, eerst als Erasmusstudent en daarna als vaste student met Prof. Dr. Florence Millet. In 2021 behaalde hij zijn Master of Music met grote onderscheiding aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln. In september 2021 werd Valère toegelaten tot de prestigieuze Accademia Pianistica “Incontri col maestro” in Imola (Italië), waardoor hij zijn vaardigheden kan verbeteren bij de Oekraïense pedagoog en pianist Leonid Margarius. Tegelijkertijd werd Valère in april 2022 aangenomen in de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth, waardoor hij kon profiteren van het artistieke advies van Frank Braley, Avedis Kouyoumdjian en Jean-Claude Vanden Eynden.

Met name dankzij zijn eerste prijzen op de prestigieuze Internationale Pianocompetitie in Épinal (Frankrijk) in 2019 en Europäischer Klavierwettbewerb Bremen in 2021 evenals zijn tweede prijs op het Viotti Pianocompetitie in 2023, krijgt Valère steeds meer mogelijkheden om zijn talent te tonen op festivals en concertseries in België, Frankrijk, Duitsland en Italië, maar ook op gerenommeerde podia zoals de Filharmonie van Luik, de Historische Stadthalle in Wuppertal, de Salle Cortot in Parijs, de Studio 4 in Flagey in Brussel, de Tonhalle in Düsseldorf of de Filharmonie van Keulen. Hij kreeg ook de kans om te spelen in het gezelschap van gerenommeerde orkesten zoals het Filharmonisch Orkest van Luik, het Symfonieorkest van Metz (Frankrijk) of het Symfonieorkest van Milaan.

In juni 2020 bracht Valère zijn eerste cd uit in samenwerking met de Belgische pianist en componist Luc Baiwir; dit album is opgedragen aan Claude Debussy, Sergej Prokofjev en Sergej Protopopow, een onbekende Russische componist wiens preludes op. 32 was nooit geregistreerd. Valère bracht vervolgens een tweede album in 2021 uit, “Neoteric”, in duet met Duitse klarinettist Andreas Hermanski; deze cd is opgedragen aan de Franse componisten Francis Poulenc, Ernest Chausson en Claude Debussy, evenals aan de Noordse componisten Magnus Lindberg, Arvo Pärt en Rolf Martinsson.

Valère begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen en een jaar later met pianospelen bij Émilie Chenoy. Deze laatste bracht hem in contact met haar voormalige Lerares Marie-Paule Cornia, die hem een tiental jaar lesgaf aan het Conservatorium van Hoei en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium van Luik.

Na tien jaar vioolstudie bij Valérie Cantella aan het Conservatorium van Ciney, heeft Valère violist in verschillende orkesten gespeeld: het “Terra Nova” Orkest in Namen met dirigent Étienne Rappe en het Studentensymfonieorkest van Louvain-la-Neuve (OSEL), onder leiding van de Belgische pianist Philippe Gérard, met hetwelk hij in de zomer 2017 door Italië en 2022 in Kroatië en Slovenië toerde.

Door zijn liefde voor zijn eerste instrument, de viool, is Valère vooral dol op het kamerrepertoire, zowel in duoformaties (Duo Ravello met fluitiste Elodie Lambert uit het Koninklijk Conservatorium van Luik, Duo di Montepulciano met fluitiste Saskia Worf uit de Hochschule van Wuppertal, enz.), maar ook binnen grotere ensembles zoals kwartetten of kwintetten. Dus werd hij in 2022 benoemd tot lector in kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, door zijn voormalige kamermuziekleraar Jean-Gabriel Raelet bij te staan.

Valère won vele prestigieuze pianoconcoursen in binnen- en buitenland. Hier is een kleine compilatie van enkele van de prijzen die hij heeft gewonnen: eerste prijs op de wedstrijd “Breughel” in 2013 in Brussel, eerste prijs op de wedstrijd “Andrée Charlier” in 2014 in Charleroi (België), derde prijs ex-aequo op de internationale wedstrijd in Brest (Frankrijk) in de categorie Chopin in 2015, eerste prijs op de Luikse pianowedstrijd 2016, derde prijs op de internationale wedstrijd “Merci, Maestro!” 2017 in Brussel, tweede prijs op de internationale “Triomphe de l’Art” wedstrijd in Brussel in 2018 en vooral de eerste prijs op het gerenommeerde internationale pianoconcours in Épinal in 2019, de eerste prijs op het Europäischer Klavierwettbewerb Bremen en de tweede prijs op het Viotti Pianocompetitie in Vercelli in 2023. Valère ontving ook de Revelatieprijs tijdens de Long-Thibaud-wedstrijd van 2022.

Anderszins heeft Valère Burnon masterclasses gevolgd in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Rusland bij Victor Chestopal, Stephen Kovacevich, Rena Shereschevskaya, Claudio Martinez-Mehner, Alexander Lonquich, Alexander Staier, Bertrand Chamayou, Bernd Goetzke, Yury Martynov en Nikolai Lugansky. Hij volgt ook regelmatig masterclasses bij de bekende Franse pianist en docent Jean-Bernard Pommier.

Valère geniet van een beurs aangeboden door het Jean Praet Fonds