Under the Honorary Chairmanship of Her Majesty Queen Paola
Chapelle Musicale Reine ElisabethChapelle Musicale Reine Elisabeth

Over ons

De Muziekkapel Koningin Elisabeth
Onder het Erevoorzitterschap van H.M. de Koningin Paola

De Muziekkapel Koningin Elisabeth, stichting van openbaar nut sinds 2009, werd opgericht in 1939. In 2004 werd het project grondig vernieuwd, waardoor het nu op de volgende twee pijlers berust:
1. De opleiding op hoog niveau in 5 disciplines (zang, viool, piano, cello en kamermuziek) en onder begeleiding van meesters in residentie. Zes grote namen uit de klassieke muziek begeleiden de Muziekkapel en haar jongeren immers in 2012-2013: José Van Dam, Augustin Dumay, Maria João Pires, Abdel Rahman El Bacha, Gary Hoffman en het Artemis Kwartet.
2. De professionele integratie via een netwerk van culturele partners in België (Bozar, Flagey, De Munt, de grote orkesten, …) en wereldwijd (Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Spanje, Oostenrijk, Japan, de VS). Tijdens het seizoen 11-12 werden 200 concerten geproducet, gecoproducet of opgestart door de Muziekkapel.
De Muziekkapel ontvangt jaarlijks een vijftigtal jonge talenten in residentie; Belgen en buitenlanders. (20 nationaliteiten in 2012-2013).
De doelstelling van de Muziekkapel bestaat eruit om zich te positioneren tussen de beste opleidingscentra voor jonge talenten.
De Muziekkapel beschikt momenteel over een budget van € 2,5 miljoen per jaar. 80 % daarvan wordt gefinancierd door de privésector (stichtingen, ondernemingen, privémecenaat, eigen inkomsten), en 20 % door overheidssubsidies (wetenschappelijk beleid op federaal niveau, ministerie van onderwijs in de Federatie Wallonië-Brussel, …)
Na de vernieuwing van het programma in 2004, en van de structuur van de Muziekkapel in 2008-2009 (een stichting van openbaar nut, die het operationele gedeelte beheert, en een nv met sociaal oogmerk, die eigenaar is van de roerende en onroerende goederen in Waterloo), is nu de uitbreiding van de infrastructuur van de Muziekkapel aan de beurt. Het project New Buildingis gebaseerd op:
· Meer woonstudio’s voor de artiesten, eigen aan het project sinds 1939.
· Meer werkstudio’s voor de musici.
· Oprichting van een nieuwe uitzend- en opnamestudio, met zitjes voor 150 personen voor concerten.
Dankzij dit project zal de ontvangstcapaciteit van de Muziekkapel verdubbelen (van 1.800 m² naar 3.600 m²). De eerste budgetraming van dit project bedraagt zo’n 5 tot 6 miljoen euro, exclusief btw. Tot op heden werd 2 miljoen euro gefinancierd. Het project zou tegen de zomer van 2014 voltooid moeten zijn.
Dit bouwproject zou 10 jaar intense renovatie van de Kapel moeten afronden en de instelling de beste omstandigheden bieden om deze doelstellingen te verwezenlijken.

Bernard de Launoit
Executive President
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hZ3UsgLzfoA]